(introdu codul HTML in pagina din site-ul tau)(introdu BB Code-ul pe forum) 
 
 
AG

The Manchurian Candidate (1962)

  • DRAMA, MISTER, THRILER
  • ENGLEZA
  • LUNG
  • Actori: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury
  • Regizori: John Frankenheimer

Sinopsis

"Anii 50, razboiul din Coreea. Sergentul Raymond Shaw (Laurence Harvey) nu-si iubeste plutonul si nici soldatii nu sunt atasati de el. În timpul unei patrule, întregul pluton este capturat de trupele coreene comuniste. Câteva luni mai târziu, Shaw se întoarce în America, e primit ca un erou, mai toti soldatii aflati sub comanda lui se întrec în a declara ca sergentul este salvatorul lor, cel mai curajos, mai cinstit si mai iubitor om din câti exista. Ceea ce pare a fi o mica neconcordanta devine enigma si apoi un insuportabil adevar pe care încearca sa-l aduca la lumina capitanul Bennet Marco (Frank Sinatra), torturat de cosmaruri din razboi."
Autor: Adrian


The Manchurian Candidate este un thriller politic extraordinar regizat de John Frankenheimer, un film clasic ce are la baza povestirile si trairile soldatilor din Razboiul Rece. Este ecranizarea romanului scris de Richard Condon, preluat de scenaristul George Axelrod, care a lucrat foarte mult la schita lui Condon si a reusit sa faca din acest film unul foarte captivant datorita maiestriei sale. Multora dintre ecranizari le sunt aduse modificari majore cand vine vorba de scenariul, insa nu este si cazul acesteia deoarece Axelrod a lucrat in jurul firului epic al romanului lui Condon si putem spune ca l-a imbunatatit considerabil.

A urmat apoi munca regizorului Frankenheimer care a impus un mod de filmare care te face pur si simplu sa crezi ca esti acolo, lasand filmul sa para ca este mai degraba un documentar.
Luam spre exemplu conferinta de presa in care senatorul Iselin (James Gregory) il mustreaza pe secretarul apararii. Regizorul a pus in scena o incapere plina de camere de filmat ale reporterilor pentru ca noi cei care vizionam filmul sa putem observa actiunea, nu in mod direct ci mai degraba ca spectatori. Il putem auzi pe Iselin cum isi tine discursul pe fundal insa privirea ne este atrasa de sotia acestuia, doamna Iselin care isi priveste sotul prin ecranul unui televizor. Folosirea acestui televizor ne face sa credem ca este vorba de realitate si ca intr-un fel sau altul faptul ca il vedem pe un televizor alb negru il face sa para si mai real. Este o secventa excelenta, una din multele prezente in aceasta pelicula.

The Manchurian Candidate este asadar, mai presus de toate, un exercitiu care te tine in suspans. Desigur are un mesaj politic, in stupiditatea personajului lui Iselin insa aceste notiuni sunt doar niste intrigi adaugate peste tonul de nesiguranta.
Este impresionant felul in care producatorii de filme reusesc sa sporeasca suspansul din secvente care nu necesita neaparat asta, precum momentul in care Marco o intalneste pe Eugenie Rose (Janet Leigh) in tren. In aceasta secventa nu era necesar decat sa o prezinte pe Rose ca un potential interes in dragoste, o pauza bine meritata din povestea plina de stress. Dar aici este folosit acest lucru pentru a creea si mai multa indoiala in randul audientei.

Frankenheimer a spus la un moment dat ca The Manchurian este un exemplu bun al acelor momente in care lucrurile merg bine si ne este greu sa il contrazicem. Este un thriller care functioneaza din toate punctele de vedere, atat ca poveste cat si ca film. Regizorul foloseste foarte multe trucuri pentru a amplifica pe ansamblu schita, pentru ca mai apoi sa apuce spectatorii de gat si sa ii stranga usor pe tot parcursul celor doua ore. Este un film plin de detalii importante si de energie. Este oare cel mai bun thriller politic facut vreodata ? Cu siguranta.

Plusuri


- O ecranizare superb prelucrata de scenarist si pusa in evidenta de regizor.
- Distributie de zile mari al carei joc actoricesc este un exemplu pentru multi actori.
- Plin de dialoguri si secvente care creeaza suspans.

Minusuri


Comentarii

Adauga un comentariu la "The Manchurian Candidate":

Introdu codul din imagine:
Security code

PUBLICITATE

TuningGarage
Un nou concept. O noua viziune asupra tuning-ului din Romania.
Filmic.ro
Scurt metraje
Descopera.org
Descopera placerea de a cunoaste